DeurbeveiligingsActie Veller – 7 januari 2018

Beste medebewoners van Veller,

Naar aanleiding van de recente inbraken op de Sabelpootlaan waarbij met de techniek kerntrekken de cilinders binnen een minuut verwijderd werden uit de voordeur, hebben we deze collectieve actie georganiseerd.

In onderstaand bericht trachten we zo goed mogelijk alle aspecten en afwegingen uit te leggen rondom de beveiliging en uiteindelijk ook een concreet voorstel te doen voor jullie als bewoners. Uiteindelijk kan ieder bewoner zelf beslissen wel of niet aan de actie mee te doen!

Vergeet niet onderaan nog even de foto’s te bekijken hoe de oplossing gemonteerd is bij een woning op Veller 2.

Problematiek

Vrijwel alle woningen op Veller 1 en ook een gedeelte van Veller 2 zijn meerdere jaren geleden gebouwd. In die tijd was de norm qua beveiliging anders dan dat deze op dit moment is. Vanuit de inventarisatie blijkt dat veel bewoners qua deurbeslag en cilinder de classificering SKG** hebben. Dit deurbeslag en deze cilinder zijn niet bestand tegen de meeste gebruikte techniek op dit moment : kerntrekken van een cilinder. Ook hebben we voorbeelden gezien van deurbeslag met SKG*** vermelding maar waarbij kerntrekbeveiliging niet is toegepast. Dit komt door het feit dat SKG*** enkele jaren geleden nog de maximale beveiliging was, maar de norm veranderd is. Eigenlijk is de SKG*** van die tijd nu dus een SKG**.

Toelichting Kerntrekken

Kerntrekbeveiliging is tegenwoordig een van de belangrijkste manieren om het risico op een inbraak te verkleinen.

Het z.g "kerntrekken" is een inbraaktechniek die de laatste jaren een grote vlucht heeft genomen.
Hierbij wordt er eerst een geharde boorschroef in de cilinderkern (het sleutelgat) geschroefd. Met een speciale kerntrekker of met een klauwhamer wordt vervolgens óf de kern uit de cilinder getrokken óf wordt de cilinder afgebroken. Het slot is hierna in beide gevallen eenvoudig te openen.

Tijdens de inventarisatie werd ook duidelijk dat in onze wijk geen eenduidig hang en sluitwerk is aangebracht. Vele merken zijn toegepast door de bouwondernemingen, afhankelijk van een gunstige inkoop destijds. Het merk Buva komt veel voor, maar dit is een soort eigen handelsmerk. Dit bedrijf koopt partijen in bij andere merken, maar produceert zelf niet. Het lastige hiervan is dat de diverse merken qua bevestiging en gatenpatronen in de deur van elkaar kunnen verschillen. Dit maakt het natuurlijk heel erg lastig om collectief een simpele en eenvoudige oplossing aan te bieden, zeker omdat veel bewoners de voorkeur hebben aangegeven voor zelfmontage. Het opnieuw boren van gaten omdat deze net niet op de juiste plek zitten, kan natuurlijk maar is in onze optiek ongewenst en maakt zelfmontage een stuk lastiger.

Wijziging bouwbesluit

Per 1 januari 2016 is het volgens het Bouwbesluit verplicht om bij nieuwbouw een voorziening tegen kerntrekken te hebben. Dit geldt voor alle buitendeuren die toegang geven tot de woning. zo zullen bewoners beter beschermd zijn tegen deze inbraakmethode.

Een voorziening tegen kerntrekken kan op twee manieren worden getroffen :

 1. Aanbrengen veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging (SKG***)
 2. Aanbrengen van cilinders met kerntrekbeveiliging (SKG***)

De ene voorziening sluit de andere voorziening overigens niet uit, beiden kunnen tegelijkertijd worden toegepast, maar in de praktijk zie je bij project nieuwbouwwoningen dat één van beide wordt gekozen en meestal de optie van het deurbeslag. Uiteraard hangt aan elke voorziening ook een eigen prijskaartje.

Criteria

Belangrijke criteria die wij meegenomen hebben in de afwegingen met leveranciers zijn :

 1. Het voorstel moet collectief aan te bieden zijn voor het grootste gedeelte van de bewoners.
 2. De oplossing moet ervoor zorgen dat voldaan gaat worden aan het meest recente bouwbesluit.
 3. Zelfmontage moet eenvoudig zijn, maar de optie moet geboden worden om het ook te kunnen laten monteren.
 4. De drempel om mee te doen moet zo laag mogelijk zijn, dat betekent dus financieel zo aantrekkelijk mogelijk.

Leveranciers

Sinds de aankondiging van onze slotenactie via Facebook Veilig Veller en een artikel in de Barneveldse krant hebben meerdere partijen interesse getoond in de actie. Met een aantal van deze partijen is uitgebreid gesproken en hebben we aanbiedingen ontvangen.

Tijdens de gesprekken met de leveranciers is ook uitgebreid gesproken over de afweging tussen verandering van deurbeslag of cilinders. Hieronder in het kort een overzicht van de voornaamste voor- en nadelen :

 

Voordelen

Nadelen

Veiligheidsbeslag (SKG***)

 • Beveiligd tegen cilindertrekken (meest toegepaste methode)
 • Cilinder niet meer te zien en te herkennen van buiten af (dus ook niet te zien of cilinder SKG** of SKG*** is)
 • Preventieve uitstraling door zichtbare oplossing
 • Niet bestand tegen lockpicken
 • Niet bestand tegen klopsleutelmethode

 

Cilinder (SKG***)

 • Beveiligd tegen cilindertrekken (meest toegepaste methode)
 • Beveiligd tegen lockpicking
 • Beveiligd tegen klopsleutelmethode

 

 • Cilinders blijven zichtbaar voor inbrekers wat eerder tot inbraakpoging zal leiden.
 • Bij gelijksluitende cilinders in een huis dienen deze allemaal vervangen te worden.
 • De huidige sleutels kunnen niet meer gebruikt worden
 • Afhankelijk van hoeveelheid sleutels wellicht extra kosten

 

Wat van belang is om goed te realiseren is dat er geen enkele oplossing voorhanden is waarbij een 100% garantie kan worden gegeven dat er niet ingebroken kan worden. De maatregelen werken preventief, maken het inbrekers veel moeilijker om binnen te komen en ook de tijd die ervoor nodig is zal toenemen. Maar elke oplossing heeft natuurlijk zijn grenzen.

Advies

Kijkend naar alle mogelijkheden is natuurlijk de beste oplossing om zowel het deurbeslag als de cilinders te gaan vervangen. Dit is dan ook de meest kostbare oplossing, waarbij de kosten per deur wel kunnen oplopen van 100 tot 150 euro. (Ter indicatie, de beste cilinders op de markt hebben al een prijs van meer dan 150 euro per stuk)

Gezien het feit dat in onze omgeving alleen voorbeelden bekend zijn waarbij het kerntrekken van cilinders is toegepast en dit in Nederland ook de meest gebruikte methode is bij inbraken is dit een belangrijk punt om primair aan te pakken.

Om met een aanbieding te komen die voor alle bewoners aantrekkelijk is om aan deel te nemen is het advies gegeven om te kijken naar een oplossing om het deurbeslag te vervangen. Met name de grote preventieve uitstraling zorgt ervoor dat de kans groot is dat een inbreker je huis voorbij gaat.

Indien je alleen de cilinders vervangt, dan bestaat de kans (omdat het vanaf de buitenkant niet altijd te herkennen is) dat inbrekers alsnog een poging zullen gaan doen tot kerntrekken en daarbij een cilinder zullen beschadigen.

Kortom, we denken dat met name een beveiliging met een preventieve uitstraling (deurbeslag met kerntrekbeveiliging), tegen een aantrekkelijk prijs voor bewoners het meest interessant is.

Keuze Universeel Deurbeslag met Kerntrekbeveiliging

Naast de aanbiedingen om volledig deurbeslag te gaan vervangen hebben we bij één aanbieding via Hubo XL Voorthuizen een universele oplossing aangeboden gekregen om alleen de buitenschild met knop of kruk te gaan vervangen.

Het bedrijf Nauta dat gevestigd is aan de Hanzeweg in Barneveld heeft dit nieuwe product zeer recent ontwikkeld en is nog maar net beschikbaar. Het grote voordeel van deze oplossing is dat het buitenschild op elk gatenpatroon in de deur toepasbaar is, de montage hierdoor zeer eenvoudig en boren niet nodig is. Het deurbeslag aan de binnenzijde kan gewoon onveranderd blijven.

Deze oplossing kunnen we tegen een hele scherpe aanbiedingsprijs als bewoners van Veller afnemen. De prijsstelling is ongeveer 50% goedkoper dan oplossingen waarbij het volledige deurbeslag zou worden vervangen. In vergelijking met de winkelprijs voor een volledig deurbeslag is het wel 60% tot 70% goedkoper.

Hieronder zijn de twee typen deurbeslag van het merk S2 die aangeboden worden op de foto’s te zien.

Het linker exemplaar met knop is geschikt voor voordeuren en rechts het exemplaar met kruk voor achterdeuren en/of schuurdeuren.

Op onderstaande foto is goed te zien hoe de oplossing gerealiseerd is zodat het boren van de afwijkende gaten voorkomen kan worden. De knop van de versie voor de voordeur kan overigens ook omgedraaid worden.
Het is overigens niet mogelijk om voor een andere knop of kruk te kiezen. Deze zijn zoals getoond op de foto’s.

Afgelopen weekend zijn beide deurbeslagen ook nog door bewoners aan de Sabelpootlaan en Brabanterlaan bekeken en die waren zeer enthousiast over deze oplossing. Op Veller 2 is overigens ook al een eerste woning probleemloos voorzien van dit allernieuwste universele beslag met kerntrekbeveiliging.

Actieprijzen Deurbeslag en Montage

De verkoop van dit universele deurbeslag tegen een speciale Veller-actieprijs zal alleen gaan plaatsvinden via de HuboXL in Voorthuizen. De tijdelijke actieprijzen voor dit specifieke deurbeslag en eventuele montage zijn hieronder te vinden :

Omschrijving

Tijdelijke Veller Actieprijs (incl. BTW)

S2 Universele Buitenschild met kerntrekbeveiliging (Knop)

29,50 euro

S2 Universele Buitenschild met kerntrekbeveiliging (Kruk)

29,50 euro

Montage per deurbeslag door Hubo Voorthuizen

15,00 euro

We zijn ervan overtuigd dat we met bovenstaande aanbieding een hele goede oplossing geregeld hebben tegen een zeer scherpe prijs, waardoor het hopelijk voor iedereen mogelijk wordt om mee te doen.

Start verkoop

De verkoop van de twee soorten buitenschilden is vanaf vrijdag 12 januari gestart bij de HuboXL in Voorthuizen. Ondertussen zijn er al meer dan 200 stuks over de toonbank gegaan.

Mocht je ook tot aanschaf willen overgaan, dan kan je rechtstreeks bij HuboXL terecht.

 

Belangrijk stappenplan

Stap 1 : Lees deze actie/aanbiedingsbrief helemaal en bepaal of het u aanspreekt.

Stap 2 : Bepaal of uw woning echt geen kerntrekbeveiliging heeft op het deurbeslag. Bij twijfel, stuur even een foto via WhatsApp naar ondergetekende.

Stap 3 : Bepaal of de twee aangeboden buitenschilden ongeveer gelijk zijn aan uw huidige beslag. Woningen waarbij bv een rozet gebruikt is, valt niet onder de standaard voor deze aanbieding.

Stap 4 : Indien stap 3 positief is, bepaal dan of u tot aanschaf wil overgaan voor de aangeboden actieprijs.

Stap 5 : Bepaal van elke deur waarop u het beslag wilt (laten) monteren de h.o.h. (hart-op-hart) maat van de deurkruk tot cilinder. Zie de tekening aan de rechterkant welke afstand u even moet meten. De standaard maten die mogelijk zijn : 55mm, 72mm en 92mm.

Stap 6 : Ga met uw lijstje en de maten naar HuboXL in Voorthuizen om dit aan te schaffen.

Stap 7 : Tot slot is het natuurlijk zaak om de buitenschilden te monteren. Dit kan eenvoudig met een inbussleutel en een schroevendraaier.

Een voorbeeld lijstje wat iemand nodig zou kunnen hebben en wat je mee moet nemen : 

Naam : Piet Klassen
Buitenschild Knop : 1x 72mm
Buitenschild Kruk : 1x 72mm en 1x 55mm

Tot slot

We vinden het belangrijk om een stuk duidelijkheid te geven over alles wat met deze actie te maken heeft, vandaar dat het enigszins een uitgebreid verhaal is geworden. We hopen dat hiermee niet veel vragen overblijven!

In deze actie bieden we dus nog geen andere beveiligingsmaatregelen aan (dit maakt het zeer complex qua organisatie). Mocht u ondanks deze aanbieding ook echt nog interesse hebben om te kijken naar een collectieve actie specifiek alleen voor cilinders, laat het ons dan weten. We zijn van plan namelijk om gedurende het jaar nog meer aanbiedingen te gaan regelen waar bewoners van Veller gebruik van kunnen maken, uiteraard vrijblijvend.

We hebben onze uiterste best gedaan om een zo goed mogelijke aanbieding te regelen en hopen ook dat de meeste bewoners hiermee goed uit de voeten kunnen.

Met vriendelijke groeten,

René Oosterom
Coördinator Veilig Veller

Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website : www.veiligveller.nl
Mobiel : 06-13115522

 

Voorbeeld Foto’s Montage Woning Veller 2

Van de voordeur zijn een vijftal foto’s hieronder te bekijken hoe eenvoudig een buitenschild te vervangen is. De laatste foto is een gemonteerd buitenschild op de achterdeur.

 

 

Buitenschild met deurkruk bevestigd op de achterdeur.